Investeer slim in goede bedrijfskleding

7 tips om op te letten bij de aanschaf van bedrijfskleding

E-book direct downloaden?

Investeer slim in goede bedrijfskleding

Het aanschaffen van bedrijfskleding is makkelijk, toch? Je zoekt iets uit wat je mooi vindt, wat comfortabel zit en je bestelt het. Helaas komt het nogal eens voor dat het achteraf tegenvalt. Veel gehoorde klachten zijn:

 • De kleding paste niet iedereen goed – zeker de grote maten niet
 • De maten waren beperkt, waardoor de forsere dames in herenmodellen rondlopen
 • De kleding verkleurt, kreukt, pilt en krimpt
 • Ik heb nieuw personeel en kan de kleding niet meer bijbestellen.
Horecakleding

Resultaat: je personeel loopt niet meer verzorgd en professioneel rond. Dat is zonde van de investering én schaadt de gewenste uitstraling van je bedrijf. Met goede bedrijfskleding kun je deze klachten voorkomen. Maar wat is nu goede bedrijfskleding voor jóuw bedrijf? Waar moet je dan op letten bij de aanschaf?

In de 7 tips hieronder (in dit e-book) geven we je alle achtergrondinformatie die je nodig hebt om de goede keuze te maken. Zodat je op de langere termijn geld bespaart met je investering.

Belangrijkste tip: koop bedrijfskleding bij een specialist – niet de winkelier of promobedrijf die een logo op een t-shirt kan printen en een leuk setje kleding kan samenstellen. En nog specifieker: koop bedrijfskleding bij een leverancier die gespecialiseerd is in het type bedrijfskleding dat je zoekt. Zware werkkledij is heel iets anders dan horecakledij en corporate fashion. Elke doelgroep heeft z’n eigen eisen en karakteristieken die je alleen kent als je er vaak mee te maken hebt.

stof voor bedrijfskleding

Tip 1: Stof-kwaliteit

Bedrijfskleding wordt meestal gekozen vanwege hoe het er uitziet. En
terecht want de uitstraling van de bedrijfskleding is belangrijk voor elke
onderneming. Het probleem is dat hierdoor één aspect vaak uit het oog
wordt verloren: het belang van een goede stofkwaliteit.

Bedrijfskleding wordt intensief gebruikt, vaak onder zware
omstandigheden. Het moet daarom aan hoge eisen voldoen.

Bedrijfskleding moet:

✔ lang meegaan
✔ niet verkleuren
✔ niet krimpen
✔ makkelijk in het onderhoud zijn
✔ comfortabel zijn
✔ niet snel slijten of pillen
✔ een mooie uitstraling hebben

Polyester en katoen

Door de goede eigenschappen van polyester en katoen te combineren, ontstaat een sterke stof die aan al deze eisen kan voldoen. Daarvoor moet hij wel uit minimaal 45% polyester bestaan. Een mix van 65% polyester / 35% katoen blijkt één van de sterkste stoffen te zijn voor bedrijfskleding. Polyester is een garen die door de mens gemaakt wordt – het is geen natuurproduct. Polyester is ontwikkeld om de slechte eigenschappen van bijvoorbeeld katoen op te vangen, zoals krimp, kreuken en kleurverlies.

Lange termijn

100% katoen oogt wellicht mooier dan bedrijfskledingstof – in het begin. Maar katoen verkleurt en slijt snel door intensief gebruik. Wat er eerst strak en verzorgd uitzag, ziet er dan
oud en afgetrapt uit. Laat je dus niet verleiden tot de eerste indruk, maar kies voor een product dat op de lange termijn mooi blijft. Dit is een slimme investering in een duurzaam  rofessionele uitstraling van je bedrijf.

Dikte van de stof

Naast materiaal is ook de dikte van de stof belangrijk. Hoe dikker de stof, des te sterker deze is. Dunne bedrijfskleding is comfortabel maar kwetsbaar. Soms moet je kiezen voor een iets dikkere stof voor een langere levensduur. Bedrijfskleding is een compromis tussen looks, comfort, bewegingsvrijheid en levensduur.

Tip 2: juiste pasvorm

Het is niet mogelijk om elk  personeelslid van groot tot klein, van dik tot dun te kleden met één model kleding. In de winkel pas je net zo lang totdat je iets hebt gevonden dat je goed past. Dat duurt soms een tijdje. Daarom zijn er zoveel verschillende winkels en merken. Elk merk heeft een specifieke pasvorm ontwikkeld voor hun doelgroep.

Op de werkvloer is het anders. Daar wil je dat je mensen er uniform uitzien, in dezelfde bedrijfskleding. Dat betekent dat iedereen bijvoorbeeld dezelfde blouse krijgt – en dat zit gegarandeerd niet bij iedereen even mooi. Het is een pasvorm die je niet in de winkel uitgezocht zou hebben. Kies daarom voor een leverancier die werkt met verschillende pasvormen, zoals slim fit en regular fit. Zo wordt het bereik van de kleding groter en zullen meer personeelsleden zich prettig in de kleding voelen.

Veel kant en klare bedrijfskleding is maar verkrijgbaar in één pasvorm. De gespecialiseerde bedrijfskledingleveranciers kunnen vaak kleding laten produceren in verschillende pasvormen mét behoud van dezelfde looks. Dit is natuurlijk duurder, maar betaalt zich snel terug in personeel dat zich prettig voelt in bedrijfskleding die bij iedereen goed past en er verzorgd uitziet.

Tip 3: Nabestellen

Nog 2 belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van bedrijfskleding: maat-range en naleverbaarheid.

Naleveren

Bedenk van te voren hoe lang je met je nieuwe bedrijfskleding wilt doen. Voorbeeld: wil je drie jaar doen met een kledinglijn? Dan moet deze ook nog drie jaar in het assortiment van de leverancier zitten om na te kunnen bestellen, om kleding te vervangen of nieuw personeel aan te kleden. Vraag hiernaar bij je leverancier want je wil niet zonder komen te zitten. Kies je voor custom made bedrijfskleding, vraag dan ook na wat de minimale afnames zijn voor nabestellingen. Kies alleen voor custom made als je de minimale bestelhoeveelheden kunt behappen, anders zit je met overschot.

Maatrange

Vraag altijd na wat de maatrange is van de kleding. Is deze van kleine tot grote maten leverbaar? Je wilt immers al je medewerkers kunnen aankleden, nu en in de toekomst. Met meerdere pasvormen, slim fit en regular fit vang je al een deel op, maar ook dan is het belangrijk dat deze in veel maten te verkrijgen is.

Horecakleding_Groen_Denim

Tip 4: branding en uitstraling

Goede bedrijfskleding geeft je bedrijf een professionele uitstraling en promoot je merk effectief. Of je het nu leuk vindt of niet, we beoordelen anderen op hoe ze eruit zien. De buitenkant maakt het verschil. Je krijgt maar één kans om een goede indruk te maken en vertrouwen te wekken bij je publiek.

De keuze voor de juiste bedrijfskleding creëert onmiddellijk het beeld van een professioneel bedrijf dat zijn klanten serieus neemt en in staat is om hen efficiënt en vakkundig te helpen. Met hoogwaardige, herkenbare bedrijfskleding zie je er op je best uit – en dat is waarop klanten zitten te wachten. Een goede, aantrekkelijke uitstraling zorgt voor blije klanten en meer omzet.

De keuze van de kleding die echt past bij de uitstraling die jij wilt en wat je publiek van jouw bedrijf verwacht, is geen eenvoudige. Daar is kennis, creativiteit en ervaring voor nodig. Je moet weten wat het effect van kleding is op je merk en op hoe dit doorwerkt bij je bezoekers. Vervolgens vergt het een creatieve blik om de goede oplossing te vinden speciaal in jouw geval. Uitgebreide praktijkervaring is hierbij heel waardevol. Laat je dus adviseren door specialisten die hun sporen hebben verdiend.

Tip 5: Betrek je medewerkers

De motivatie gaat aanzienlijk omhoog wanneer je je medewerkers betrekt bij het uitzoeken van bedrijfskleding.

Hoe beter je medewerkers eruitzien, des te beter ze zich voelen. Die uitstraling werkt uiteindelijk door in je omzet. Daarom kan het wonderen doen om werknemers bij de aanschaf van je professionele bedrijfsuniformen te betrekken. Natuurlijk kun je niet iedereen tevreden stellen. Je hebt nu eenmaal ook praktische en budgettaire eisen aan je bedrijfskleding. Maar misschien kun je tot een compromis komen. Bijvoorbeeld een variant met V-hals en met ronde hals. Bovendien weet je nu wat er bij verschillende lichaamstypen het beste uitziet. Heb het erover met je werknemers. Met name mannen kunnen nog wel wat leren.

Zelf komen passen of
op afstand bestellen?

Heb je de ruimte en mogelijkheid om (een deel) van je medewerkers zelf kleding te laten passen? Neem ze dan mee naar een showroom van de leverancier van je bedrijfskleding. Anders kun je uiteraard ook van verschillende producten een online een sample aanvragen.

Logo_Bedrijfskleding

Tip 6: kies voor de juiste opdruk

Door je logo zichtbaar te plaatsen, maak je van generieke kleding jouw eigen bedrijfskleding – onmiddellijk herkenbaar en passend bij de rest van je presentatie. Het is, naast de keuze voor stof, pasvorm en kleur, dé manier om de outfit je eigen uitstraling te geven. Branding in zijn zuiverste vorm. Bovendien is het, zoals je verderop kunt lezen, verplicht als je de kleding als bedrijfskosten wilt opvoeren voor de belasting.

Een opdruk kan een outfit maken of kraken. Wel eens een monteur gezien die een enorm persvlak rondom het bedrijfslogo had? Of bedrukkingen die loslaten? Door goed advies kan dit simpel voorkomen worden. Logo’s kunnen op diverse manieren geplaatst worden; de meest voorkomende zijn borduren en bedrukken. Voor welke werkwijze je kiest, is afhankelijk van het soort logo, de afmeting, stof en positie waar het logo geplaatst wordt. Laat je hierover goed informeren. Indien mogelijk adviseren wij altijd om een borduring te kiezen. Dit is de meest duurzame oplossing.

Borduren

Een borduring heeft een mooie classy uitstraling en is zeer duurzaam. Borduren is zeker één van de beste oplossingen voor het aanbrengen van uw logo of tekst op uw kleding. Een goede borduring zal niet verkleuren en krimpen tijdens het wassen of het droogprogramma. Ook is borduren per stuk te realiseren. Helaas zijn niet alle logo’s en of kleding geschikt om te borduren. Zeker niet als het logo veel details bevat of het om zeer dunne fijne kleding gaat. Hiernaast zijn grote borduringen vrij kostbaar. Tip: Zoek een specialist die een borduurstudio in huis heeft, deze hebben de beste kennis en kunnen beter advies geven!

Logo_Bedrijfskleding

Bedrukken

Als borduren niet mogelijk is vanwege een te complex logo, dan biedt bedrukken vaak de uitkomst. De meest voorkomende reden te kiezen voor een bedrukking is echter de prijs. Er zijn 2 verschillende manieren om te bedrukken. Te weten transferdruk en zeefdruk. Transferdruk komt het meeste voor, aangezien deze aanzienlijk beter is qua kwaliteit dan zeefdruk. Zeefdruk is met name populair voor promotiekleding en kortstondig gebruik.

Logo_Werkkleding
Bedrijfskleding_bedrukken

Transferdruk

Hier wordt het logo op papier gezet en in een pers op hoge temperatuur op de stof gedrukt. Door de hitte laat de inkt van het papier los en hecht zich op de stof. Transferbedrukkingen zijn geschikt als een groot en vol logo geplaatst moet worden. Ook voor een full color logo of een logo met kleurverloop adviseren wij transfer-bedrukking. Nadeel is wel dat rondom het logo het persvlak vaak zichtbaar blijft. Vele transfers zijn tegenwoordig heet wasbaar en redelijk duurzaam.

Zeefdruk

Als borduren niet mogelijk is vanwege een te complex logo, dan biedt bedrukken vaak de uitkomst. De meest voorkomende reden te kiezen voor een bedrukking is echter de prijs. Er zijn 2 verschillende manieren om te bedrukken. Te weten transferdruk en zeefdruk. Transferdruk komt het meeste voor, aangezien deze aanzienlijk beter is qua kwaliteit dan zeefdruk. Zeefdruk is met name populair voor promotiekleding en kortstondig gebruik.

Hippe Werkkleding

Tip 7: Aftrekken kosten bedrijfskleding (NL)

Om als bedrijfskosten op te geven bij de fiscus, moet je bedrijfskleding aan een aantal eisen voldoen. De belastingdienst heeft hiervoor regels opgesteld. Voldoe je hier niet aan, dan ziet de belastingdienst het verstrekken van bedrijfskleding aan de medewerkers als loon in natura en moet je hier sociale premies over betalen. Heb je dit niet dan kun je hier zelfs de nodige boetes voor opgelegd krijgen.

Een bedrijfskleding-expert zal je hier alles over kunnen vertellen. Je kunt ook op de site van de belastingdienst de nodige informatie terugvinden.

Een kledingstuk dat privé gedragen zou kunnen worden, is voor de belastingdienst niet zomaar bedrijfskleding. Kleding wordt voor de belastingdienst pas bedrijfskleding door:

 • er per kledingstuk 1 of meerdere logo’s op te zetten van gecombineerd minimaal 70cm2

 • logo’s te gebruiken die verband houden met de bedrijfsnaam, logo of slogan

 • de kleding toonbaar achter te laten op het werk zodat deze niet privé gedragen kan worden.

Bonus tip: houd het netjes

Je weet nu inmiddels hoe je mooie, comfortabele en goed passende uniformen aanschaft. Het zou zonde zijn als je door slijtage binnen twee jaar weer terug bij af bent. Daarom geven we je hier wat tips om je bedrijfskleding zo lang mogelijk mooi te houden.

Denim Canvas horecakleding

Wasmachine: niet te heet, niet te vol

Zeker in de horeca en detailhandel was je je professionele bedrijfskleding liever een keer te vaak dan te weinig. Je wilt immers niet dat klanten vlekken of geurtjes ontdekken. Maar juist de wasmachine is een grote bron van slijtage. Houd daarom rekening met deze tips:

 • Stop de wasmachine niet te vol. Maximaal tweederde van de capaciteit. Zo komt de kleding er minder gekreukt uit.

 • Op het etiket staat de maximale wastemperatuur, niet de aanbevolen wastemperatuur.

 • Probeer je kleding op 40 °C te wassen. Meestal gaan de vlekken er dan ook wel uit, en het is veel beter voor de kleding.

Droger: liever niet, anders kort

Een droger is nooit goed voor je professionele bedrijfskleding en soms zelfs ronduit slecht. De materialen krimpen en verkleuren als gevolg van de hitte. Ook kan er eerder slijtage ontstaan op kwetsbare plekken zoals kragen en manchetten. Met deze tips beperk je de schade:

 • Gebruik je droger maximaal vijf minuten op de stand strijkdroog.

 • De kreukels zijn dan vrijwel verdwenen.

 • Als je de kleding daarna uithangt, zal deze sneller drogen.

horecakleding Denim Canvas

Strijken: voorkomen is beter dan genezen

Vlak voor je dienst nog even die kreukelige blouse strijken. Het zal veel werknemers in de horeca of detailhandel bekend in de oren klinken. Maar uit de volgende tips blijkt dat voorkomen beter is dan genezen:

Bedrijfskleding Strijken
 • Probeer je bedrijfskleding direct na het wassen op te hangen.
  Op die manier heb je bijna geen kreukels.

 • Druk nooit te hard met het strijkijzer.
  Vooral bij naden en kraagpunten zorgt dit voor slijtage.

 • Strijk niet over knopen heen. Hier gaat de stof van stuk.

 • Strijk kragen en manchetten aan de binnenzijde.

 • Probeer nooit een vouw in de kraag te strijken.

 • Investeer in een stoomstrijkijzer (vanaf ca. €140).

Vlekken: hoe eerder behandelen hoe beter

Onvermijdelijk wanneer je bijvoorbeeld in een restaurant werkt: vlekken in je professionele bedrijfskleding. Onze tips om ze eruit te krijgen:

 • Hoe eerder je een vlek behandelt, des te beter

 • Het liefst behandel je een vlek direct nadat deze is gemaakt.

 • Groene zeep werkt prima.

 • Smeer de vlek goed in, laat het een nacht intrekken en was vervolgens op 40 °C. De meeste vlekken zijn hierna weg.

 • Als dit niet lukt, kun je de vlek een nacht laten weken in Biotex Handwas en daarna wassen op 40 °C.

Bakkerskleding

Kies een specialist

Kies een echte specialist: een die alleen bedrijfskleding verkoopt, en niet ook nog eens sportkleding, relatiegeschenken etc. Het is een vak apart. Ook hier geldt: hoe specifieker des te beter. Je kunt nu eenmaal niet van alle soorten bedrijfskleding voldoende kennis hebben.

Zoals je hebt gelezen, is er meer te vertellen over bedrijfskleding dan kleur en model. Het is een investering die je uiteindelijk geld moet opleveren. Het belangrijkste advies dat we daarom geven, is dat je het aanschaft bij een specialist. Zij kunnen je het beste advies geven over stofkwaliteiten, duurzaamheid, merkbeleving, pasvormen etc.

Werkkleding voor in de bouw en constructie, horeca, kostuums, promotie, sport etc. – alle soorten werk met bijbehorende kleding hebben hun eigen kenmerken. Voor horecakleding gelden er eenmaal heel andere eisen dan aan kleding voor een lasser.

Stoere Werktrui

Je bent het beste af bij een leverancier die gespecialiseerd is in bedrijfskleding voor jouw branche. Een specialist in jouw branche zal altijd een groter assortiment hebben, beter advies kunnen geven over jouw specifieke situatie. Zij hebben de kennis van de meest geschikte stoffen, modellen, pasvormen etc.

Bij de meer representatieve bedrijfskleding speelt daarnaast advies over hoe de kleding in de inrichting past, de gewenste bedrijfsuitstraling versterkt etc. ook nog een belangrijke rol.

In dit artikel las je hoe je de beste bedrijfskleding aanschaft. We hebben het gehad over trends, stoffen, pasvormen, onderhoud en belasting. Maar los van die algemene tips, zijn er natuurlijk ook nog een heleboel overwegingen die specifiek gelden voor je branche of je bedrijf.

In bijna elke branche hebben we ervaring bij SA Wear. Lees ter inspiratie eens de verhalen van onze klanten. Of neem vrijblijvend contact op voor advies op maat.

Download als e-book

Wil je deze tips als handig e-book downloaden? Vul dan je emailadres in en we sturen je direct een downloadlink.

Als je meer van dit soort tips wilt ontvangen, schrijf je dan gelijk in voor onze nieuwsbrief. Dit kun je makkelijk doen via de downloadlink welke je per email ontvangt. We sturen je dan de laatste nieuwtjes en trends op het gebied van bedrijfskleding.